2014年6月8日

芍薬の花と釣忍とちりめん山椒

芍薬の花が満開!知性があって一番華やかな花それがシャクヤクだと思う。
今年も釣忍(つりしのぶ)が初夏を彩りはじめてくれた。冬の間はすっかり枯れてしまうのに、ほとんど手入れしないでも何年もこの季節になるとシダの葉が伸びてくる。
昨夜、何度も茹でこぼしをしてアクを取った青山椒の半分は塩漬けに、半分をちりめん山椒にした。ネットで買ったチリメンジャコが意図していたものとまったく違う大きなカタクチイワシの干物だったので、ちりめん山椒を作るには不向きだったが、京風の品の良いちりめん山椒でなく、坂東風というかちょっと見栄えがいまひとつのちりめん山椒を作った。山椒の量も少なかった様で物足りない。京都の友人に言わせると作り方が違うとなるが、坂東風はこれでよし。味はほぼ満足!(hide)

Peony flowers are in full bloom! I think it gorgeous flower most is it when there is a peony and intelligence flower.
Tsurishinobu gave me the color began early summer this year. Fern leaves come extend to wither completely during the winter, when it comes to this season and years do not care most of the time.
Japanese green pepper was salted, took the evil spilled boiled many times. It was dried fish of large anchovy completely different to those chirimenjako bought in net was intended, it was not suitable To make a pepper crepe, but not pepper crepe genteel Kyoto-style, little or rather BandoStyle I made ​​a pepper crepe bad-looking. It is how to make and different According to an expect friend of KyotoStyle, but BandoStyle is good at this. The taste is almost satisfied! (hide)

 何度も茹でこぼしてアクを取った青山椒
 昨夜のうちに半分は塩漬けに
 ネットで買ったちりめんじゃこは大きすぎた
酒・みりん・醤油・薄口醤油でちりめんを煮る
アクを丁寧に取りながら30分ほど煮る
水気が無くなったら山椒を加える
 フライパンを移して水気が無くなるまで弱火で炒る
 ちりめん山椒の完成

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