2014年1月25日

割りしたと箸休めの佃煮

手づくり鰹節が細くなったので、出汁を取る。昆布、醤油、塩、酒、みりんを加えて濃いめの割りしたを作った。
すき焼、鍋料理、煮物などに使うことができるので重宝する。色は薄いが、味は濃厚だ。
鰹節はフードプロセッサーで細かく砕き、昆布と一緒にごま油で炒める。ゴマや山椒などを加えて水気を飛ばせば箸休めの佃煮ができ上がる。我ながら結構な味に仕上がる。何も捨てるところがないので素晴らしい。(hide)

Handmade dried bonito so narrowed, I take the soup stock. I made the split rather deep in addition kelp, soy sauce, salt, sake, mirin. Come in handy because it can be used sukiyaki, cooking pot, and cooked food.
The color is pale, but the flavor's rich.
The finely ground in a food processor dried bonito, and fry in sesame oil with kelp. Tsukudani Hashiyasume is completed If I skip the moisture and the like is added to Japanese pepper and sesame seeds. I honed to a fine taste even if I do say so myself. The great because there is no place to throw away anything. (hide)






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2014年1月24日

大根とかつお節

冬になってから作り始めた大根の漬物が凄く旨いので、三五八漬け、麹ヨーグルト漬け、ぬか漬けなど様々な沢庵漬けに楽しんでいる。冬の大根はおでんで食べるのもブリ大根で食べるのもどれも旨いが、沢庵の旨さも素晴らしいと思う。
宅配野菜にも大根が入っているが、葉付きの時と無い時がある。1週間ほど吊るしてしんなりしてから漬込むが、葉がないと吊るすのが難しい。今朝吊るし始めた大根はグルグル巻きに巻いて水分が無くなっても落ちないように干す。
手づくりしたかつお節も、だいぶ細くなってきたのでそろそろ出汁取りに使おうと思う。(hide)

Pickled radish started making it from getting in the winter, so very delicious, have fun in pickled radish pickles various SAGOHACHI pickles, KOHJI YOGURT ZUKE, and NUKAZUKE pickles.
I think of winter radish to eat in Oden also to eat in yellowtail radish also delicious none, but fact of the pickled radish also great.
Radish is also contains vegetable home delivery, but when there is no time of the leaf with. Take advantage of someone after I tender and hung about a week, it is difficult to hang with no leaves.
Radish began hanging hang out this morning so as not to fall even if the moisture lost by winding to winding round and round.
I think I try to use in soup stock up soon dried bonito that was also handmade, so has narrowed considerably.(hide)



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2014年1月23日

ユーザー向けツナシマ・キッチンセミナーと春の日差し

昨日のプロ向けセミナーに続いて11時からユーザー向けのツナシマキッチンセミナーが開かれ,8名の方にご参加いただきました。食器洗い機やオーブンを購入段階でのご参加なのでプロ向けとは違った真剣さをひしひしと感じます。とても熱心に話を聞いていただけるのはとてもありがたいです。
ランチは近くにある「醍醐」で稲庭うどんとかやくご飯のセット。シンプルなうどんに8種類もあるトッピングが自由にできる嬉しいサービスだ。
朝晩はまだまだ厳しい日々が続いているが、日中の日差しは春を思わせる穏やかな天気。3時過ぎに戻った渋谷ハチ公前は都知事選の第一声を挙げる候補者の登場を待つ人の波で通行止め。演説を聴いている時間が無いが乱立気味の候補者の政策を都民の一人として真剣に比較したいと思う。(hide)

Tsunashima Kitchen seminars for users is opened from 11:00 Following the professional seminar yesterday, was attended by eight people. I feel acutely To the seriousness that is different from the professional because it is there participation at the purchase stage of the oven and dishwasher. Happy with listening to the story very hard It is very welcome.
The set lunch of rice bake Inaniwa udon is near the "DAIGO". It is a happy service that can be freely topping, which is also eight kinds udon simple.
Sunlight during the day closed to traffic in the wave of people to wait for the appearance of the candidate listed first word of the gubernatorial election Shibuya Hachiko before mild weather reminiscent of spring, but returned to 3:00 too. I think there is no time you're listening to a speech, but would like to compare seriously as one of the citizens the candidate's policy of mushrooming feeling. (hide)


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