2013年8月3日

ひょうたんと「燻製生活のススメ」

調布のマンションの管理人さんが丹誠込めて育てているひょうたんがずいぶん大きく育ってきました。自転車置き場の日よけに植えたひょうたんがグングン育って,屋根を覆うほどに広がりましたが,実は今のところふたつだけです。
子どもの頃我が家でも千生りびょうたんを育てていたのを思い出します。
調布パルコの書店LIBROの店頭にtami監修の「燻製生活のススメ」が昨日の発売日以来並んでいます。なかなか面白い内容です。ぜひお読みください。(hide)

Gourd caretaker's apartment in Chofu is brought up with all my sincerity has grown up quite big. Gourd planted in awnings bicycle storage is growing rapidly, it has expanded to cover about the roof, but, in fact, only two so far.
I remember it had a grow Sen'nari seconds in my house garden when I was a child.
"Recommend the smoked life" of tami supervision is lined Date since yesterday in over-the-counter bookstore LIBRO of Chofu Parco. It is very interesting content. Please read by all means. (hide)

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2013年8月2日

かつお節

毎朝、納豆カツオに使うかつお節を削っているが、ちょうど先月で,これ以上削れないほど細くなったので、新しいかつお節を使い始めた。
だいたい一本のかつお節を2〜3ヶ月で使い終わっているのが,記録を見ると分かる。今回も使いはじめが5月だったので3ヶ月目で使い終えた。
新しいかつお節は粉をふいているので,サッと水洗いをしてから硬絞りをした布巾で包みジプロックに入れて冷蔵庫で保存する。
使い終わった小さなかつお節は、カツオ出汁を採っておいて、料理で使う。(hide)

Every morning, it is shaved dried bonito to use for natto bonito, but it became so thin as in the last month, just do not shave any more, and began to use the new dried bonito.

It's finished with at 2-3 months of dried bonito one of the most part, and I can see the record. I have finished using the three months beginning because it was in May and use this time.
New dried bonito Since blowing the powder and store in the refrigerator to put in Ziblock wrapped in a dishcloth with a stop hard after I wash in water quickly.
Small dried bonito I have finished using it and aside the bonito soup stock, used in cooking. (hide)

7月31日のかつお節
 8月1日のかつお節
 新しいかつお節
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2013年8月1日

今日から8月ですね!

今朝まで梅雨空を思わせる雨がシトシト降っていたが、昼からは青空も広がって真夏の太陽が水銀柱をグングン引き上げる。今日から8月というのにふさわしい強烈に蒸し暑い一日だった。
宮益坂のお客様と打合せがあって、何年ぶりかで宮益坂の「鳥ぎん」でランチ。2年前に改装工事を終えたという店は以前と違ってずいぶん小綺麗になっていた。暑いけれど釜飯にしようと入ったのだが、ランチメニューのチキンカツ定食980円に決めた。とても量が多く食べきれないかなと思ったが、意外と食べられる。味もほぼ満足。(hide)

Rain reminiscent of the rainy season to air this morning was falling a little, but the sun of summer is rapidly raise the mercury column blue sky also spreads out from noon. The day was hot and humid and intensely appropriate to that in August from today.

If there is a meeting with customers of Miyamasuzaka, lunch in the "TORIGIN" something years. Store that finished the renovation two years ago was supposed to Spruce much unlike before. Hot but I was trying to enter the Kamameshi, but I decided to 980 yen chicken cutlet set meal lunch menu. I thought it was wonder can not eat very much the amount, but it is eaten unexpectedly. Taste almost satisfied. (hide)

のんべえ横丁
 東急東館の解体工事も本格化してきた
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