2014年5月20日

土岐焼と多治見焼

昨夜は、岐阜駅前のHOTEL DORMY-INNに泊まり。部屋からは旧岐阜繊維問屋街の廃墟のような建物が見える。すぐ右手が岐阜駅という最高の立地なのに、再開発計画が上手く進んでいないようだ。地方都市の抱える問題は大きい。
天然温泉・金華の湯という大浴場がついているため客室にはシャワーユニットしか無いが、シモンズのダブルベッドが入っているので快適な客室だ。バイキング朝食は洋食だとこんな具合。今朝も元気だ朝飯が旨い!
9時過ぎからクライアントの社長と土岐と多治見の焼き物の街を見て回った。

多治見では人間国宝荒川豊蔵氏の 水月窯を見学させていただいた。益子の窯は若い頃から通っていたので知っているが、改めて焼き物づくりの大変さを実感した旅だった。
昼食は多治見市内を流れる土岐川の土手沿いにある「うな千」でひつまぶしをいただく。80歳になるというこの店の初代のお爺さんの話だと昔は土岐川で捕れる鰻を焼いていたが、今はまったく捕れなくなったそうだ。それにしても最高に旨い「ひつまぶし」だった。(hide)


Last night , it stayed at HOTEL DORMY-INN of Gifuekimae . Building , such as the ruins of the old Gifu fiber wholesale district can be seen from the room . Though it is the best location right hand that immediately Gifu Station , redevelopment plan does not seem to go well . Problems faced by local city is large.
There is only a shower unit rooms for public bath of hot water of the natural hot spring KINKANOYU, but it's comfortable rooms double bed Simmons because it contains . This condition buffet breakfast that's Western . Breakfast It's fine this morning is delicious !
I was looking around the town of pottery of Tajimi and Toki and president of client from 9:00 too .
And I am allowed to visit the living national treasure Toyozo Arakawa kiln in Tajimi . I know of Mashiko kiln because it was through since I was young , but it was travel experience realize the very making of pottery again .
We get a certain Hitsumabushi along the banks of Tokigawa flowing through the city in Tajimi " Unasen " lunch . It was baked eel caught in Tokigawa is a long time ago story of the grandfather of the founder of this shop will be 80years old , but it is so no longer caught at all now . Even so delicious to the best was " Hitsumabushi " . (hide)



 多治見市美濃焼ミュージアム
 戦後使われた陶器製の湯たんぽとアイロン
 水月窯
 多治見市内を流れる土岐川
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