2014年1月25日

割りしたと箸休めの佃煮

手づくり鰹節が細くなったので、出汁を取る。昆布、醤油、塩、酒、みりんを加えて濃いめの割りしたを作った。
すき焼、鍋料理、煮物などに使うことができるので重宝する。色は薄いが、味は濃厚だ。
鰹節はフードプロセッサーで細かく砕き、昆布と一緒にごま油で炒める。ゴマや山椒などを加えて水気を飛ばせば箸休めの佃煮ができ上がる。我ながら結構な味に仕上がる。何も捨てるところがないので素晴らしい。(hide)

Handmade dried bonito so narrowed, I take the soup stock. I made the split rather deep in addition kelp, soy sauce, salt, sake, mirin. Come in handy because it can be used sukiyaki, cooking pot, and cooked food.
The color is pale, but the flavor's rich.
The finely ground in a food processor dried bonito, and fry in sesame oil with kelp. Tsukudani Hashiyasume is completed If I skip the moisture and the like is added to Japanese pepper and sesame seeds. I honed to a fine taste even if I do say so myself. The great because there is no place to throw away anything. (hide)






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