2014年7月27日

夕立の日曜日とフカヒレスープ

日中は強い日差しに負けて何処へも行く気になれず、一日自宅で仕事。
3時過ぎにいきなり雷鳴が轟いて土砂降りの雨が降り出した。だんだん日本列島全体が亜熱帯地帯に入ってきたことが分かるような天気が続く。
5時を過ぎると夕立が通り過ぎて、再び青空が広がった。
水しぶきを浴びた庭木が生き返った様で美しい。
今日の料理当番hideは先日の台湾旅行のお土産に買って帰った、フカヒレと肉厚のドンコ、そして珍しい衣笠茸という編目のかかった干し茸を使ってフカヒレスープに初チャレンジ!
土産のフカヒレは一度戻して匂いや皮を取り、冷凍したものなので使い易くなっている。
それでも二回ほど煮汁を取り替えてから、鶏ガラスープと生姜と葱で煮込む。2時間ほど煮てから豚の三枚肉を細切りにし、小麦粉をまぶして、昨日の夜から水に浸けて戻しておいたドンコと衣笠茸を一緒に煮込む。これだけで極上のフカヒレスープを堪能することができます。フカヒレも勿論旨かったが極厚のドンコはほとんど鮑と間違うくらいの舌触り。衣笠茸のコリッとした食感とが絶妙のコンビ。我が家の極上赤ワインとも最高のコンビネーションでした。ご馳走さまでした!(hide)

Will not bring myself to go anywhere and lost the strong sunlight during the day, work at home one day.
Pouring rain it began to thunder roared suddenly in 3:00 too. Weather, such as it can be seen that Japan has entered the monsoon zone gradually followed. Shower is past but past 5:00, blue sky spread again.
The beautiful garden which bathed in the spray is like coming back to life.

Today's cooking duty hide is the first challenge to shark fin soup using dried mushrooms took the stitches that rare Kinugasa mushroom went to buy a souvenir of Taiwan trip the other day, and Dried shiitake Donko, and wall thickness of shark fin! Shark fin souvenir takes the skin and smell it back once, it is easy to use and were the ones frozen.
Still twice as from replacing the broth, I simmer with onion and ginger and chicken Garasoup. Simmer together Kinugasa mushroom and Dried shiitake Donko you have shredded the meat three pieces of pig from boiled for about two hours, and sprinkled with flour, had been back to immersed in water from last night. It allows we to enjoy the best of shark fin soup this alone. Shark fin was also delicious, but of course Dried shiitake Donko very thick texture is much wrong with most abalone. And texture that I was crisp of Kinugasa mushroom combination is exquisite. Best red wine of my stock also was the combination of the best. Was a feast! (hide)

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