2012年8月23日

ツヴィリング包丁研ぎ教室

真夏の太陽が照りつける厳しい残暑が続きますが、昼過ぎから浅草合羽橋にあるツヴィリング社のショールーム店舗の2階で「 包丁研ぎ教室の第一回目」が開かれ参加してきた。9月から定例的に開催される予定だそうで、興味ある方はツヴィリングの公式サイト「Zwillingシャープニングクラス」から参加申込ができる。
かまた刃研社の三代目鎌田社長が講師を担当していただき、いわゆる天然砥石ではステンレス包丁を上手く研ぐことはできなくって、合成(人造)砥石のツインストンプロを使って研ぐと非常に上手く研げるということを教わった。これは驚きだった。
マイルドな研ぎ味の天然砥石には今もファンが多いそうだが、ステンレス鋼材の包丁に人造砥石が向いている理由は、材料のホワイトアランダム(白色酸化アルミニウム)の微粒子形状に刺があり、ステンレスでも手早く鋭利に磨き上げることができるのだそうだ。
Tomorrow is the harsh summer sun beat down follows, but I attended classroom "knife sharpener" on the second floor of the store is opened in Henckels Zwilling famous brand in the afternoon from Asakusa Kappabashi street.
Otherwise it will be held from September to regular, those who are interested can sign up from the site "Zwilling Sharpening Class" .
The third generation president Kamata will be happy to charge an instructor, and you can not sharpen a good knife stainless steel, whetstone natural so-called very well and sharpen with a twinstone professional grinding wheel synthesis I was taught that the gel. This was a surprise.
Grindstone natural taste sharpener mild but so many fans even now, there is a thorn in the shape of fine particles White alundum of material, why the grindstone artificial is facing the knife of stainless steel, stainless that said it can be polished to a quick but sharp.

持参した我が家の切れ味の悪くなった包丁も見事に回復して感激!
Thrilled to be beautifully restored knife sharpness was bad of I bring home!
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