2014年8月30日

今年もハラペーニョのタバスコ

秋を感じさせる土曜日。今年もメキシコの代表的唐辛子「ハラペーニョ」が真っ赤に熟してきたので、タバスコ風ソースを作った。
ハラペーニョは辛さは中程度(2500-8000スコヴィル)で、激辛のハバネロ300,000スコヴィルには遠く及ばないが、それでも結構辛く、品の良いタバスコが作れる。
瓶に詰めたあとは冷蔵庫にひと月ほど寝かせて熟成させると、味に深みがでてくる。(hide)

Representative of the Mexican pepper "Jalapeno" will have been ripe bright red, I made a Tabasco sauce.
Moderate hotness is the (2500-8000 Scoville), still fall far short of that, quite painful to 300,000 Scoville Habanero spicy, jalapeno can make Tabasco genteel. When ripen and lying about a month in the refrigerator after it was bottled, depth comes out to taste. (hide)

ハラペーニョ
 朝鮮唐辛子
 上2本がハラペーニョ、下は朝鮮唐辛子
 3本で55g
 塩5gと酢30gを準備
 ミニフードプロセッサーで粉砕する
水気が無いとこれ以上は粉砕されないので
酢と塩を加える
 上手い状態に粉砕される
 たったこれだけででき上がり
 これも男のキッチンの手軽な楽しみのひとつ
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2014年8月29日

尾山台の青椒肉絲と「コロンブスのまないた」

連日最高気温が22~23度という異常気象と霧雨の毎日が続いている。
午後1時から尾山台のクライアントとの打合せがあり、何年かぶりに東急大井町線という電車に乗った。自由が丘での乗り換え時間を入れても渋谷から15分もかからない近さに改めて驚く。
ランチは駅の近くの中国料理「華山」で、これも久しぶりに青椒肉絲定食850円。値段の割にとても旨いランチだった。
昼前からデコピックに料理教室の打合せに出かけたtamiはお土産に「コロンブスのまないた」という桧の俎板をいただいて帰った。Gマークの俎板というのも珍しいが、端が斜めにカットされていて水切りが上手くいくデザイン。いろいろ使い易いメリットがある面白い俎板だ。(hide)

Every day of drizzle and abnormal weather maximum temperature of 22-23 degrees every day is followed.
There is a meeting with a client of Oyamadai from 13:00, I was on the tram that TokyuOimachiLine years in my head. Surprised again on the proximity I do not take less than 15 minutes from Shibuya even put the transfer time in Jiyugaoka.

Chinese cuisine of lunch near the station is "KAZAN", which is also 850 yen ChinjaoRosu meat diet for the first time in a long time. It was very delicious lunch for the price.
Tami went to a meeting of cooking classes to Decopik from late morning and went to have received chopping boards of cypress as a souvenir. The cutting board called G-Mark also unusual, design draining goes well end has been cut diagonally. It is interesting chopping boards there is merit easy to use in various ways. (hide)



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2014年8月28日

ハンズメッセと広尾の現場打合せ

シトシトと小雨の降る今朝から恒例のハンズメッセが開かれた。開店の10時前に気づいて上からのぞいてみたら、いつもの年なら行列ができているのに既に店内にどんどん誘導されている。 そのためいつも見られる開店前の熱気がなく、何となく気合いをそがれてしまう。
昼過ぎから広尾の現場打合せに出かけるため、店内をちらっと見てみたがやっぱり熱気がない。皆も欲しいものが無くなっている感じがする。
鳴り物入りで向かいにできたHMVも店内は閑散としていて、こちらも欲しいものが無いように思う。この十年の間にレコードプレイヤーを手放してしまった人の数は相当のものだと思うし、今更LPにのめり込む時代ではないだろう。
広尾近くのランチは商店街の中にある魚屋の料理屋で鯖の塩焼き定食1030円。さすが広尾では、こんなランチが千円以上もするのに驚く。不味くはないが高すぎだ。(hide)

Hands Messe annual was held from morning to drizzle. If I take a look from above noticed 10:00 before the opening, it is rapidly induced in the store already, even though it can matrix if the usual year. There is no excitement of opening before seen always Therefore, it would fighting spirit is lost somehow.
In order to go out in the field meeting of Hiroo from early afternoon, I tried glancing at the store, but there is no hot air after all. I feel have run out of what you want to be everyone.
Store I was deserted also HMV that could be across the street with great fanfare, I think so that there is no what I want even here. I think the number of people who had let go of the record player during this decade with something substantial, and it would not be an era that you devoted to the LP too late.

Lunch Hiroo near 1030 yen set meal of grilled mackerel in restaurant of a fishmonger that are in the shopping district. In Hiroo, surprising to a thousand yen or more like lunch indeed. It is not bad but it's too high. (hide)

HMV Shibuya
 Hiroo
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